Doprava zdarma po České republice při nákupu nad 1500 Kč.

Co si nesmíte nechat ujít v Londýně

Londýn, hlavní město Spojeného království, je bohatý na historii, kulturu a architekturu a nabízí nespočet zajímavých míst k prozkoumání. Od ikonických památek po skryté poklady. Připravili jsme pro vás pár tipů, co nesmíte při své návštěvě Londýna vynechat. Od historických budov a muzeí po moderní atrakce a gastronomické zážitky, Londýn má něco pro každého, a tento článek vám pomůže plně využít vašeho pobytu v tomto úžasném městě.


Památky a atrakce

Tower of London a Tower Bridge - Během prohlídky můžete prozkoumat impozantní hradby, korunovační klenoty, včetně slavného diamantu Královny Matky, a navštívit některé z historických věží, jako je například White Tower. Nedaleko Toweru se nachází symbol Londýna, majestátní most přes řeku Temži .

Buckinghamský Palác je oficiální rezidence britského panovníka, kde se můžete podívat na střídání stráží. Pokud plánujete váš výlet do Londýna v termínu od 11. července do 31. srpna či od 1. do 29. září, můžete si zakoupit prohlídku v Buckinghamském paláci. Během prohlídky budete moci projít slavným Palladiem, kde se koná střídání stráží a pokochat se nádhernou architekturou budovy. Uvnitř paláce si prohlédnete elegantní pokoje, obřadní sály a umělecké sbírky, které ilustrují bohatou historii a kulturu britského královského dvora.

Kings Cross je více než jen dopravním uzlem - je to živé městské centrum s bohatou historií a fascinujícími atrakcemi. Tato oblast se pyšní nedávným revitalizačním projektem, který přinesl nové obchody, restaurace a kavárny, a stal se tak oblíbeným místem pro setkávání a odpočinek. Kings Cross je také domovem slavného King's Cross Station, kde můžete vyfotografovat před slavným nástupištěm 9¾ a prozkoumat blízké náměstí Granary Square, kde se nachází fontány a pořádají se zde různé kulturní akce.

Další památky, která doporučujeme vidět jsou Big Ben, Westminsterský Palác (Houses of Parliament), Westminsterské opatství (Westminster Abbey), Katedrála svatého Pavla (St. Paul's Cathedral) a Shakespearovo divadlo Globe.


pamatky

Fotografie zleva: Střídání stráží (Photo by Jean Carlo Emer on Unsplash), Big Ben (Photo by Thomas Kelley on Unsplash), Buckinghamský Palác (Photo by Jean Carlo Emer on Unsplash), Katedrála Sv. Pavla (Photo by Nik Guiney on Unsplash)



Muzea

Britské Muzeum (British Museum) je jedno z největších a nejvýznamnějších muzeí na světě, s bohatými sbírkami umění a artefaktů. Britské muzeum je například známe svojí obrovskou Egyptskou expozicí, která obsahuje mumie, sarkofágy, egyptské sochy a artefakty, včetně slavné Rosettské desky.

V Přírodopisném Muzeu (Natural History Museum) návštěvníci mohou prozkoumat fascinující exponáty, včetně dinosaurů, měsíčních kamenů, vzácných minerálů a vzorků rostlin a živočichů. Jedním z nejznámějších exponátů je obrovská replika druhu Diplodocus, která dominuje hlavnímu sálu muzea. Muzeum je ideální jak pro dospělé tak děti.

Jen pár kroků od přírodopisného muzea se nachází Victoria & Albert Muzeum. Jedno z největších uměleckých a designových muzeí na světě s rozsáhlými sbírkami od starověku po současnost. Muzeum nabízí také spoustu časově omezených výstav ze světa módy, populární kultury a umění, které jsou zpoplatněné a je potřeba si lístek koupit s předstihem.

 

Další muzea, která stojí za návštěvu jsou Tate Modern, či Národní galerie.


muzea

Fotografie zleva: Britské muzeum (Photo source: www.boredpanda.com), Přírodopisné muzem (Photo source: www.londontravellers.co.uk), Národní galerie (Photo source: www.i.pinimg.com), V&A Muzeum (Photo source: www.commons.wikimedia.org)



Trhy a obchody 

Covent Garden je jedna z nejživějších a nejpopulárnějších čtvrtí v Londýně, která nabízí širokou škálu zábavy, nakupování a gastronomických zážitků. Tato historická čtvrť, původně známá jako tržiště a obchodní centrum, je dnes domovem elegantních butiků, uměleckých galerií, restaurací a divadel.

Camden Market se nachází v severní části Londýna a je známé svou bohémskou atmosférou a alternativním stylem, který se odráží v nabídce výrobků a služeb. Návštěvníci zde mohou objevovat různorodé zboží, jako jsou vintage oblečení, šperky, umělecká díla a suvenýry.

Pokud cestujete z letiště Stansted, vlak vás zaveze na Liverpool Street Station. Od ní se pouze pár set metrů nachází Spitafields Market. Tím, že se nachází v ekonomickém centru Londýna, zde přes oběd můžete potkat spoustu „kravaťáků“, jak si užívají svoji polední pauzu u jednoho ze stánků s občerstvením. Kromě gastronomie zde naleznete stánky s vintage oblečením, unikátními šperky, originálním uměním a řemeslnými výrobky.

Jen kousek od nádraží Kings Cross naleznete Coal Drop Yard. Tato historická oblast, původně využívána pro skladování uhlí, byla přeměněna na moderní komplex obchodů, restaurací a společenských prostor, které kombinují průmyslovou architekturu s moderním designem.

Za návštěvu stojí rozhodně i Portobello Road Market v Notting Hillu. Každý týden přitahuje tisíce návštěvníků z celého světa, kteří sem přicházejí, aby prozkoumali rozmanitou nabídku zboží a okusili atmosféru této barevné čtvrti. Tržiště je také známé svými pouličními umělci, hudebníky a obchody s lahůdkami, které nabízejí široký výběr jídel a občerstvení.

Pokud budete v Sohu a nebudete vědět, kam na oběd zajděte do Kingly Court. Vchod najdete z Carnaby nebo Beak Street. Najdete zde spoustu restaurací a barů.

Pokud již budete na Carnaby Street nezapomeňte navštívit Liberty. Liberty London je ikonický obchodní dům v centru Londýna, který je známý svým luxusním zbožím, unikátním stylem a bohatou historií. Tento prestižní obchod byl založen v roce 1875 a je umístěn v nádherném tudorovském obchodním domě, který je sám o sobě architektonickou památkou.


trhy

Fotografie zleva: Liberty (Photo by twinlivingblog.com), Covent Garden (Photo by www.cktravels.com), Coal Drop Yard (Photo by @visitlondon on Instagram), Kingly Court (Photo by www.thekittchen.com)



Vyhlídky (volně přístupné)

Sky Garden v Londýně je jedním z nejúžasnějších míst, která město nabízí. Nachází se ve výšce 155 metrů nad ulicemi a poskytuje ohromující panoramatický výhled na londýnskou oblohu a panoráma města. Tento impozantní zelený prostor ve skleněné konstrukci je domovem exotických rostlin, zahrady a restaurací, které nabízejí špičkovou gastronomii.

Rooftop Garden 120 Fenchurch je jedním z nejnovějších přírůstků v londýnských vyhlídkách a rychle se stává oblíbeným cílem pro místní i turisty. Nachází se ve výšce 15 pater nad ulicemi a poskytuje úchvatný výhled na město, včetně nedalekých ikonických památek. 

Placenou variantou je vyhlídka z nejvyšší budovy ve Velké Británii zvané Shard.


vyhlidky

Fotografie zleva: Sky Garden (Photo by www.cktravels.com ), Rooftop Garden 120 Fenchurch (Photo by www.betweenenglandandiowa.com), The Shard (Photo by www.the-shard.com)



Večerní život

Londýn je známý svým bohatým divadelním životem. Navštivte jedno z mnoha divadel ve West Endu a užijte si představení světové úrovně. Doporučujeme si lístky zarezervovat s předstihem abyste ušetřili peníze.

Navštivte autentický britský pub neboli pivnici. Mezi nejznámější patří například The Churchill Arms v Kensingtonu, the Coach and Horse v Mayfair nebo The Engineer kousek of Camdenu.

V Čínské čtvrti v Londýně, známé také jako China Town, najdete řadu skvělých restaurací, které nabízejí autentickou čínskou kuchyni. 

Objevte noční kluby a bary například v Shoreditch, Hackney či na South Bank.

nocni_zviot

Fotografie zleva: The Churchill Arms (Photo by Vincent Creton on Unsplash), China Town (Photo by mamun h. shimul on Unsplash), Divadla ve West Endu (Photo source: www.brightnomad.net), Muzikál Moulin Rouge (Photo source: www.i.pinimg.com)